Je ogen behoeden in de beeldcultuur

Onze ogen bewakenToen mijn vader een kind was, was er geen TV. Hij luisterde naar “The Shadow” en honkbalwedstrijden op de radio. Toen ik een kind was, hadden we in totaal 13 tv-zenders die om middernacht uit de lucht gingen. In Tulsa zou de TV na middernacht alleen nog maar een beeld uitzenden van een Indiaas opperhoofd met lichtbundels die uit zijn hoofd straalden. Nu zijn er 8 ziljoen zenders die continu uitzenden. Er zijn Netflix, Hulu, Amazon en on demand stations, om nog maar te zwijgen van YouTube en Facebook en duizenden apps om onze ogen te voeden.

Niet alleen is het aantal visuele stimulansen vermenigvuldigd, maar de seksuele inhoud in de media is ook toegenomen. Ik klink hier als een oude man, maar toen ik een kind was, was er heel weinig seksuele inhoud op TV. Het ergste was dat het af en toe een aflevering was van ‘The Andy Griffith Show’ waar Andy en Barney toevallig een paar vlotte dames tegenkwamen die hoge hakken droegen, veel make-up en mooie hoeden. Af en toe zou je weten dat Barney en Thelma Lou aan het kussen waren geweest omdat Barney lippenstift op zijn wangen zou hebben gesmeerd en zijn haar een warrige puinhoop zou zijn. Maar de TV was over het algemeen vrij zuiver, bevolkt door ‘The Lone Ranger’, ‘Beaver’, en ‘My 3 Sons’. Het is vandaag de dag heel anders.

Solomon’s waarschuwing aan zijn zoon in Spreuken is het waard om over na te denken:
Laat je ogen recht naar voren kijken, en je blik recht voor je. Spr 4:25

Onze ogen zijn de poort van onze ziel. Satan zal ons verleiden vanuit elke hoek die hij kan, en onze ogen zijn geen uitzondering.

Vergeet niet hoe Satan Eva ertoe bracht om naar de verboden vrucht te kijken.

En de vrouw zag dat die boom goed was om ervan te eten en dat hij een lust was voor het oog, ja, een boom die begerenswaardig was om er verstandig door te worden; en zij nam van zijn vrucht en at; en zij gaf ook wat aan haar man, die bij haar was, en hij at ervan. (Genesis 3:6)

Eva liet haar ogen niet direct naar voren kijken en haar blik was recht voor haar.

Toen David op zijn dak zat en naar beneden keek en een vrouw zag baden, keek hij niet weg. Ook hij liet zijn ogen niet direct naar voren kijken en zijn blik was recht voor hem. Met andere woorden, hij vluchtte niet voor de verleiding. Dus als Yâ-hwéh Yâhuwshúa` ons zegt: “Laat je ogen direct naar voren kijken en je blik recht voor je,” zegt Hij ons dat we ons hart moeten bewaken door te kijken naar waar we ons aan blootstellen.

Mannen, we moeten onze ogen bewaken. Yâhuwshúa` de Gezalfde zei dat als we een vrouw wellustig aankijken, we overspel in ons hart plegen. Overspel! Dat is ernstig. Het is misschien gewoon een wellustige blik. Het duurt misschien maar een paar seconden, maar het is een ernstige zonde. Bewaak je je ogen op het werk? Als je rijdt? Keer je je af van onzuivere reclamespots op TV of zet je ze uit? Misschien hou je niet van pornografie, maar geef je toe aan de lusten op “mindere” manieren. Maar vergeet niet dat het overspel van het hart is. Het is triest, maar je kunt niet eens naar een voetbalwedstrijd kijken zonder een afstandsbediening.

Mijn vriend Bob (naam veranderd om de onschuldigen te beschermen) was altijd waakzaam om zijn kinderen te beschermen als ze TV keken. Als er iets onrein aankwam en hij had geen afstandsbediening bij de hand, dan sprong hij voor de TV en schreeuwde “Ah-bah-bah-bah-bah!” om zowel het beeld als het geluid van de ogen en oren van zijn kinderen te bedekken. Op een dag, een paar jaar geleden, keek hij met een paar van zijn volwassen kinderen naar een zondagmiddagmatinee in een lokaal theater. Er kwam een ongepaste scène in de film. Bob begon automatisch te schreeuwen, “Ah-bah-bah-bah-bah!” en betrapte zichzelf toen. Een van zijn kinderen fluisterde een beschaamd, “Paaa! Ik ben nu 22.” Gelukkig waren er niet veel mensen in het theater, maar een aantal nieuwsgierige hoofden draaide zich om om de bron van de “bahs” te zien. Oude gewoontes verleer je moeilijk. Maar Bob’s instinct was om zijn kinderen en zichzelf te beschermen tegen verleiding.

Spreuken 6:25 zegt:
Begeer haar schoonheid niet in je hart en laat ze je niet vangen met haar oogleden.

Onze harten zijn verbonden met onze ogen. We bewaken ons hart door onze ogen te bewaken. Laten we waakzaam zijn, mannen en vrouwen. Laten we streven naar zuiverheid van hart en ogen.

Bid! Als je door de stad loopt of door de hal op het werk, zeg dan: “Yâhuwshúa`, hou me schoon en zuiver. Help me niet te begeren.” Als je het moeilijk hebt, laat dan een paar vrienden voor je bidden. Herinner jezelf eraan dat lust dodelijk is voor je ziel. En blijf vaak stilstaan bij de schoonheid en majesteit van Yâhuwshúa` de Gezalfde. Verlang naar Zijn schoonheid. Vraag Yâhuwshúa` om je te bevredigen. Lust zal je niet bevredigen. Maar Yâhuwshúa` wel.

Wees als Bob. Wees waakzaam. Waarschijnlijk hoef je niet te zeggen “Ah-bah-bah-bah-bah!” in het theater. Maar beter overboord gaan met voorzichtigheid dan over de rand gaan in lust.

Lees op deze Engelstalige site waarom wij Yâ-hwéh Yâhuwshúa` schrijven.

Vertaald van Guarding Our Eyes in a Visual Culture met DeepL Translator (gratis versie). Afbeelding van dpexcel via Pixabay.

Share

Reacties zijn uitgeschakeld.