De Fulani bevolkingsgroep in Nigeria

Fulani village NigeriaEr zijn naar schatting meer dan 30 miljoen Fulani in Afrika en het overgrote deel van deze bevolkingsgroep heeft het evangelie nog nooit gehoord. Het leefgebied van dit volk strekt zich uit van Senegal tot Soedan, langs de zuidelijke grens van de Sahara-woestijn (Sahel). Velen van de meer dan 15 miljoen Fulani in Nigeria wonen in kleine nederzettingen en stadjes in de overwegend islamitische noordelijke regio van het land. De Fulani kennen vele stammen en clans, maar in Nigeria is deze bevolkingsgroep globaal in te delen in 5 hoofdgroepen: de Adamawa (1,1 miljoen), de Haabe (2,6 miljoen), de Sokoto (2,7 miljoen), de Toroobe (7,5 miljoen) en de Mbororo (2,3 miljoen).

Oorspronkelijk draaide het leven van de nomadische Fulani om het houden van vee, maar tijden zijn veranderd. Een aantal Fulani heeft het hoeden van vee achter zich gelaten en het volk telt nu zelfs vissers! Anderen hebben gestudeerd en zijn in de stad gaan wonen, waar ze praktisch niets meer met de veehouderij van doen hebben. Het overgrote deel van de Fulani in Nigeria bestaat niet langer uit nomaden. De beschrijving die je hieronder aantreft, is voornamelijk van toepassing op de agrarische Mbororo. De Fulani schrijven hun ontstaansgeschiedenis toe aan de landelijke levensstijl die hier beschreven wordt. Een Fulani-huishouden bestaat uit een mannelijke leider, één of meer vrouwen, 6 tot 12 (en soms meer) kinderen, en andere familieleden.

Ochtend

De volwassenen ontwaken rond 4:30 uur voor het islamitische ochtendgebed. De mannen brengen de ochtend door met het melken van hun koeien en bereiden de dieren voor op het weiden in de bosachtige omgeving. De vrouwen maken een maaltijd klaar die bestaat uit maïspap met een vleesloze jus, die rond 11:30 uur wordt gegeten.

Rond de middag en in de namiddag

Na het eten gaan de jongemannen met hun koeien de bush in. Een gemiddelde familie beschikt over 10 tot 100 koeien, naast een aantal schapen en geiten. De jongeren houden hun koeien uit omheinde gebieden en leiden hen naar plekken waar ze kunnen eten en drinken. Oudere mannen gaan rond deze tijd naar de stad of op bezoek bij vrienden. In de plant- en oogsttijd hebben ze het druk met kweken van gewassen. De vrouwen gieten de melk in uitgeholde kalebassen en brengen deze naar de stad voor de verkoop. Ook verzamelen ze brandhout en zorgen ze voor de dagelijkse watervoorraad van hun gezin.

Avond

Laat in de middag keren de koeien terug en worden ze vastgebonden voor de nacht. Het gezin gaat rond 8 uur aan het avondeten. Daarna wordt er rond het vuur nagepraat totdat ze – vrij vroeg – naar bed gaan. Vrouwen, kinderen en oudere mannen slapen gewoonlijk in hutten, terwijl de tieners vaak buiten slapen.

Vlag van Nigeria

Dit is Nigeria

nigeria-map.gif

Kaart van Nigeria

Hoewel de ‘Jezus’film en delen van de Bijbel vertaald zijn in de taal van de Fulani (Fulfulde), zijn er nog altijd erg weinig christenen die onder dit volk evangeliseren. Desondanks heeft God ook hier geweldige dingen gedaan en een aantal Fulani tot geloof gebracht. Voorbeelden hiervan zijn te vinden op de website www.morethandreams.tv.

Gebed

  • Ik bid voor arbeiders. Er zijn op dit moment gewoon niet voldoende christenen die het Goede Nieuws aan de Fulani doorgeven.
  • Ik vraag U, Heer God, dat U imams en stamoudsten van de Fulani wil leiden tot gehoorzaamheid aan de Heer Jezus Christus (Handelingen 6:7).
  • Ik bid voor een betere verstandhouding tussen moslims en christenen in Nigeria. Er is grote behoefte aan vrede en herstel, na tientallen jaren van strijd en onrust onder de burgerbevolking als gevolg van de tegenstellingen tussen moslims en christenen.
Share