Van ver beter zien

Lezen: Psalm 8
Zie ik de hemel, het werk van uw vingers… (vers 4)

Waarom op vakantie? Om allerlei redenen. Uit behoefte aan rust, natuurschoon. Om letterlijk afstand te nemen van het leven van alledag. Ander landschap, andere taal, ander eten, ander klimaat. De vakantie is ook voor stilte en verdieping. Even los van het vaak haastige en vluchtige dagelijkse bestaan komt er tijd voor meditatie en reflectie. Je leest niet toevallig deze tekst nu. En dit alles doet ons goed.
Een militaire missie is geen vakantie, maar er zijn overeenkomsten. Verdieping bijvoorbeeld. De ontmoeting met arme en door geweld geplaagde mensen leidt tot groot respect voor hun humor, doorzettingsvermogen en geloof. Nog in januari van dit jaar trof ons de geloofsmoed van de door de aardbeving geteisterde Haïtianen die bleven zingen en bidden, ondanks hun verliezen.
Wat vakantie en militaire missie ook gemeenschappelijk hebben, is dat je, op afstand in tijd en ruimte, heel goed ziet wat er echt toe doet in je leven. Wie er kostbaar en dierbaar voor je zijn. Wat kleur en klank aan ons bestaan geeft. In Afghanistan droomde ik met open ogen van het Hollandse rivierenlandschap, knotwilgen, het heldere groen van het gras. Afstand levert vaak zicht op waar het echt om gaat. Omdat je aandachtiger kijkt. ‘Aanschouw ik uw hemel, het werk van uw vingers…’, vertaalt de NBG-bijbel. Dat is meer dan vluchtig kijken, want dan zie je alleen maar ‘lucht’. Om te spreken van ‘uw hemel’, ‘werk van uw vingers’, moet je aandachtig kunnen zien! Dat lukt soms beter buiten de gebaande wegen van het dagelijkse leven.

Goede God, ik wil zo graag zien waar het werkelijk om gaat, wat echt telt, wat waar en kostbaar is door Jezus Christus, uw Zoon en onze Heer.

Share

Laat een reactie achter