1 Moshéh 4

1 Moshéh (Mozes) 4

Qáyin (Kaïn) en Hével (Abel)

1. En Adam had gemeenschap met Ishshâ ́h, zijn vrouw, en zij werd zwanger en baarde Kaïn, en zei: Ik heb een man van YAHWEH gekregen! 2. En zij baarde opnieuw: zijn broer Abel. Abel werd herder van kleinvee en Kaïn werd bewerker van de aardbodem. 3. En het gebeurde na verloop van dagen dat Kaïn van de opbrengst van de aardbodem aan YAHWEH een offer bracht. 4. Ook Abel bracht een offer, van de eerstgeborenen van zijn kleinvee en van hun vet. YAHWEH nu sloeg acht op Abel en op zijn offer, 5. maar op Kaïn en op zijn offer sloeg Hij geen acht. Toen ontstak Kaïn in grote woede en liet hij zijn hoofd zakken. 6. En YAHWEH zei tegen Kaïn: Waarom bent u in woede ontstoken en waarom heeft u uw hoofd laten zakken? 7. Is het niet zo dat u, als u het goede doet, uw hoofd kunt opheffen? Maar als u niet het goede doet, ligt de zonde aan de deur. Naar u gaat zijn begeerte uit, maar ú moet over hem heersen. 8. En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.
9. En YAHWEH zei tegen Kaïn: Waar is Abel, uw broer? En hij zei: Ik weet het niet; ben ik de hoeder van mijn broer? 10. En Hij zei: Wat hebt u gedaan! Er is een stem van het bloed van uw broer, dat van de aardbodem tot Mij roept. 11. Nu dan, u bent vervloekt, weg van de aardbodem, die zijn mond heeft opengedaan om het bloed van uw broer uit uw hand op te nemen. 12. Als u de aardbodem bewerkt, zal die u zijn volle opbrengst niet meer geven; u zult dolend en dwalend over de aarde gaan. 13. En Kaïn zei tegen YAHWEH: Mijn misdaad is te groot om vergeven te worden. 14. Zie, U verdrijft mij heden van het aangezicht van de aardbodem en ik zal voor Uw aangezicht verborgen zijn en dolend en dwalend over de aarde gaan; en het zal zo zijn dat al wie mij tegenkomt, mij zal doden. 15. Maar YAHWEH zei tegen hem: Daarom zal al wie Kaïn doodt zevenvoudig gewroken worden! En YAHWEH merkte Kaïn met een teken, zodat niemand die hem tegenkwam, hem zou doden. 16. Toen ging Kaïn weg van het aangezicht van YAHWEH; en hij woonde in het land Nod, ten oosten van Eden.

Nageslacht van Kaïn

17. En Kaïn had gemeenschap met zijn vrouw, en zij werd zwanger en baarde Henoch. Kaïn was een stad aan het bouwen, en hij noemde de naam van die stad naar de naam van zijn zoon, Henoch.
18. En bij Henoch werd Hirad geboren; en Hirad verwekte Mechujaël; en Mechujaël verwekte Methusaël; en Methusaël verwekte Lamech.
19. Lamech nam voor zichzelf twee vrouwen; de naam van de ene was Ada, en de naam van de andere Zilla.
20. Ada baarde Jabal; die werd de vader van wie tenten bewonen en vee houden.
21. En de naam van zijn broer was Jubal. Deze werd de vader van allen die harp en fluit kunnen bespelen.
22. Ook Zilla baarde: Tubal Kaïn, een smid, vader van alle koper- en ijzerbewerkers; en de zuster van Tubal Kaïn was Naëma.
23. En Lamech zei tegen zijn vrouwen: Ada en Zilla, luister naar mijn stem, vrouwen van Lamech, hoor mijn woorden aan: Voorzeker! Ik doodde een man om mijn wond en een jongen om mijn striem!
24. Want Kaïn wordt zevenvoudig gewroken, maar Lamech zeventig maal zevenmaal.
25. En Adam had opnieuw gemeenschap met zijn vrouw en zij baarde een zoon, en zij gaf hem de naam Shëth (Seth, teruggave). Want, zei ze, YAHWEH heeft mij ander nageslacht gegeven in de plaats van Abel; Kaïn heeft hem immers gedood.
26. En ook bij Seth werd een zoon geboren, en hij gaf hem de naam Enos. Toen begon men de Naam van YAHWEH aan te roepen.

1 Moshéh 3 | 1 Moshéh | 1 Moshéh 5

Share