Gesprek in Dubai

blz 29 Dubai, VAEOnlangs stapte een christen in Dubai in een taxi die hem naar het vliegveld zou brengen. Na enkele minuten vroeg hij de taxichauffeur uit welk land hij afkomstig was. De chauffeur antwoordde: ‘Pakistan’ en liet er meteen op volgen: ‘Pakistan is echt een slecht land. De regering is corrupt, de mensen zijn corrupt en de economie staat er slecht voor. Daarom ben ik naar Dubai gekomen’. Hij vertelde verder: ‘Ik heb 4 kinderen: 3 jongens en een meisje. Het meisje werd bijna een jaar geleden geboren, 9 maanden na mijn laatste bezoek aan mijn vaderland, waar ik nog steeds woon. Hier in Dubai werk ik bijna elke avond en nacht. Ik maak dagen van 12 uur om maar te kunnen overleven. Het geld stuur ik naar mijn gezin in Pakistan’.

Uit het verdere gesprek werd duidelijk dat hij afkomstig was van Pesjawar, dichtbij de grens met Afghanistan. Een broedplaats van militante en gewelddadige islamieten. Hij omschreef zichzelf als een Pashtun, één van de grotere stammenvolkeren van Zuid-Azië. Hij had zijn kennis van het Engels net voldoende ontwikkeld om een gesprek te kunnen voeren. Verder sprak hij naast Urdu, redelijk Arabisch en Hindi. Eén van zijn laatste opmerkingen was veelzeggend: ‘Als ik de hele nacht aan het werk ben, zie ik veel dingen die ik liever niet zou willen zien. Er zijn hier te veel prostituees, te veel Ruskies (Russen) en ’s nacht gebeuren er te veel dingen die illegaal zijn’.

vae vlag

VAE – Verenigde Arabische Emiraten

VAE kaart

Kaart van de VAE

Dubai is een kleine stadsstaat in de Verenigde Arabische Emiraten. In de afgelopen jaren heeft Dubai de uitstraling gekregen van een wereldstad, met blinkende torens en ommuurde villa’s. De winkelcentra hebben, naast luxueuze winkels, skihellingen en een dierentuin met zeedieren, ondergebracht in een gigantisch aquarium. Helaas bestaat de stad niet alleen uit uiterlijk schoon. Ongeveer 85% van de inwoners komt niet uit de Emiraten. De meerderheid van de buitenlandse arbeiders is afkomstig uit India, Pakistan, Bangladesh en omliggende Arabische landen. Veel van hen wonen in inferieure volle huizen en maken afschuwelijk lange werkdagen. Van de 1,6 miljoen mensen in Dubai bestaat iets meer dan de helft uit moslims, de inwoners van de Emiraten meegerekend. In de Verenigde Arabische Emiraten als geheel (met een totale bevolking van 5 miljoen) liggen de verhoudingen als volgt: moslims 65%, hindoes 17%, christenen 9%, boeddhisten 4%, overig of onbekend 5%. Hoewel de overgrote meerderheid van de buitenlandse arbeiders uit mannen bestaat, zijn ook vrouwen uit diverse landen neergestreken in Dubai. De meesten werken in de huishouding en de horeca. Anderen hebben werk gevonden in het nachtleven van Dubai, zoals de Pakistaanse taxichauffeur beschreef. De stad heeft zonder twijfel een duistere kant; de grote geldsommen die omgaan in de financiële wereld en het onroerend goed oefenen een grote aantrekkingskracht uit op allerlei legale en illegale activiteiten (1 Timoteüs 6:10)

Gebed

Veel buitenlandse arbeiders die zichzelf als christen beschouwen, belijden hun geloof eigenlijk alleen maar in naam. Maar er zijn ook oprechte en toegewijde volgelingen van Jezus Christus.

  • Ik bid dat deze gelovigen voor zowel moslims als niet-moslims een voorbeeld mogen zijn van mensen die wandelen in het licht (Matteüs 4:16, Johannes 8:12).
  • Ik bid dat de kennis van het evangelie mag doordringen tot de inwoners van de Emiraten, andere Arabieren, Pakistanen en Bengalen. De sociale gemeenschap in de Emiraten is bijzonder gesloten voor buitenstaanders. In het dagelijks leven zijn de contacten tussen inwoners van de Emiraten en vreemdelingen tamelijk beperkt. Ik bid dat er openingen ontstaan die bijdragen tot beter contact, zodat al deze volken Jezus Christus mogen leren kennen.
  • Ik bid dat christenvluchtelingen in asielzoekerscentra een getuigenis mogen zijn voor de moslims om ons heen.
Share